
VASER (yağalma) Liposuction Mersin
VASER nedir?
VASER tekniğinde cilt altına sokulan bir kanül yardımı ile ultrasonik ses dalgaları çalışılacak bölgeye iletilir. Ses dalgalarının yarattığı yüksek titreşim yağ hücreleri arasında baloncuklar yaratır ve hücreleri yapıştıkları 3 boyutlu bağ dokusundan ayırır. Yerlerinden oynatılan yağ hücreleri sonrasında bildiğimiz vakumlu aspirasyon yöntemi ile kolayca dışarı alınır. Ultrason enerjisi oldukça güvenli bir enerjidir; yağ hücrelerini yerlerinden oynatırken ne bu hücrelere, ne de çevredeki sinir, damar ve bağ dokusuna hasar vermez.
VASER probu ile verilen ses dalgaları baloncuklar oluşturarak yağı hücreler haline ayrıştırıyor.
Bu teknolojiyi ilk geliştirip uygulayan firmalar ultrasound assited liposuction adını vermişlerse de 2002’de özel başlıkların geliştirilmesi ile VASER (Vibration Amplification of Sound Energy at resonance) ortaya çıkmıştır. Pulsatil ve hassas bir sistem olarak VASER ultrasonik liposuctionlar için genel bir isim olarak da kullanılmaktadır. Ancak VASER cihazı kullanılarak yapılanlar tercih edilir.
VASER liposuction kime yapılır?
- Çok miktarda yağ alınması gereken hastalar
- Alınan yağlarla aynı seansta (popo, yüz, vb) yağ enjeksiyonu yapılması planlanan hastalar
- Jinekomastisi olan erkekler
- Eskiden kaslı olup bunun üzerine yağlanmış erkek hastalar
- Zaten ince olup hassas oranlarda liposuction yapılması gerekenler
- Cilt altı yağ dokusu sıfıra yakın inceltilmesi planlanan hastalar
- Baldır ve ayak bileklerinde yağlanma olan hastalar
Vaser Liposuction Nasıl Yapılır
VASER işlemi aslında klasik liposuction işlemi öncesinde yapılan bir ek bir girişim olarak düşünülmelidir. Yine genel anestezi altında ve ameliyathanede yapılır. Yine başlangıçta cilt altına damarları kapatan ve ağrı kesici içeren bir solüsyon verilir. Ancak normal liposuctiondan farklı olarak vaser kanülünü sokmak için biraz daha geniş giriş kesileri oluşturulur. İşlem sırasında ısınan vaser kanülü cildi yakmasın diye giriş deliğine plastik bir koruyucu takılır. VASER ile bir bölgeye, enjekte edilen her 100 cc solüsyon için 1.5 dk ultrasonik enerji verilir. Bu kısa sürede bile yağların parçalandığı izlenir. Daha sonra normal negatif basınçlı liposuction kanülü ile aynı delikten girilerek sıvılaşmış yağlar dışarı alınır. Yağları sıvılaşıp akıcı hale gelmesi, cilt altında tüneller açmaya gerek kalmadan yağın dışarı alınmasına olanak verir. Bu özellikle ameliyat sonrası ondülasyonları azaltan bir özelliktir.
VAZERin bir başka faydası da yağları alırken aralarındaki septa denilen bağlara zarar vermemesidir. Bu sayede cilt altındaki bütün yağ alınsa bile cilt kas üzerindeki esnekliğini koruyabilir ve yapışıklık göstermez.Çıkarılan yağ hücreleri canlıdır ve yağ enjeksiyonu gereken yerlere hemen enjekte edilebilir.Daha sonra dren konup insizyonlar kapatılır ve korse giydirilir.
VASER sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Ameliyatın hemen sonrasında cilt altı kanamalar ve morluklar oluşabilir. Bunlar 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Opere edilen bölgelerde kan toplanması (hematom)veya sıvı birikimini (seroma) önlemek için ameliyat sonunda kesi yerlerine 1 veya 2 dren takılır. Buna rağmen az da alsa hematom ve seroma riski vardır. Olursa bunun hemen boşaltılması gerekir. Uzun dönemde hematom da emilip kaybolsa bile, kaybolduğu yerde bir çöküntü yaratır.Ameliyat bölgesinde ciltte hissizlik olur. Bu 6 ay içinde kendiliğinden düzelir.Düzeltmeler göz kararı ile yapıldığı için iki taraf arasında asimetriler oluşabilir. Masaj cihazları ile bu düzeltilemezse ikinci bir işlem gerekebilir.Çok nadiren yağların kana karışıp akciğere gitmesi ve pıhtılaşma yaratması ile yağ embolisi oluşabilir. Bu ölüme varan sonuçlara yol açabilir.
VASER Liposuction dezavantajı
- Vaser ısı transferi ile değil kabarcıklar yaratarak çalıştığı ve hiçbirşeye zarar vermediği için ameliyat sonrası ciltte bir sıkılaşmaya neden olmaz.
- Vaser enerjisini veren kanülün çapı geniş olduğu için giriş yerlerindeki kesi izleri biraz daha belirgin olur.